tisdag 13 april 2010

Yerba Mate

Har inhandlat mig en kalebass och en bombilla och ett parti Yerba Mate.

Tänkte framförallt försöka få lite ordning på min mage genom att avstå kaffe och dricka lite te istället. Dricker man te kan man ju lika gärna dricka ett te som är nyttigt också.

Här är lite fördelar med Yerba Mate (saxat från yerba.se).

LDL.

I en färsk studie har forskare upptäckt att Yerba Mate ökar mängden av enzymet HDL och sänker LDL. HDL är det positiva enzymet som motverkar kolesterol, medan LDL är det dåliga kolesterolet. Många av de positiva hälsoeffekterna hos Yerba Mate har länge varit kända, och i folktro sägs det bota allt ifrån cancer till huvudvärk.

Uppiggande - på flera sätt
Yerba Mates samansättning av stimulerande ämnen gör att många får en pigg, klar, välmående och samtidigt lugn känsla av drycken. Jämfört med kaffe så varar effekten längre och dessutom slipper Du känslan av stress som kaffe ofta kan ge. Detta beror bland annat på den höga mängden xantin-derivat. Koffein är ett xantin-derivat, men Yerba Mate innehåller bara en liten del koffein. Två andra xantin-derivat är teobromin och teofyllin, som också återfinns i te och choklad m.m. Dessa xantin-derivat finns i Yerba Mate, i en hög total mängd, något som är ovanligt och därför ger Yerba Mate en unik tillfredställande känsla.

Anitioxidanter
Yerba Mate innehåller stora mängder antioxidanter enligt undersökningar, nästan dubbelt så mycket som i vanligt grönt te. Dessutom innehåller det massor av vitaminer och mineraler, eller som "Men's Journal Magazine" skriver: "practically all of the vitamins necessary to sustain life." Allt detta tillsammans med de stimulerande aromatiska oljorna som också finns i Yerba Mate, gör att Du får en klar, lugn, tillfredställande känsla, som håller i sig förhållandevis länge. Många studenter upptäcker fördelen med Yerba Mate på grund av dess förmåga att höja koncentrations- och initiativförmågan, och på det sättet underlätta vid studier.

Ökar syresättningen
Tack vare det höga delen Teofyllin som finns i Yerba Mate, påverkar den även andning och syresättning på ett positivt sätt. Teofyllinet har en förmåga att vidga bronkerna. Efter en kopp Yerba Mate känner därför de flesta att det känns "klarare" att andas. Något som gör att det också kan fungera prestationshöjande vid idrott. Liksom kaffe kan det därför räknas som doping om det tas i stora mängder.

Gå ner i vikt
I Europa har Yerba Mate länge använts som ett bantningspreparat, och visst fungerar det även som det. Yerba Mate har en hungerdämpande effekt, och liksom de flesta andra xantin-derivat så ökar drycken ämnesomsättningen och fettförbränningen. En kopp Yerba Mate-te i samband med en måltid har en positiv effekt om Du vill hjälpa kroppen att hålla sin idealvikt.

En Detox för kroppen
Yerba Mate har en utrensande och renande effekt på kroppen. Drycken stimulerar gallan och renar blodet. Likt många andra xantin-derivat fungerar drycken även urindrivande, vilket också bidrar till en renande effekt.

Yerba Mate vs. Grönt te.
Grönt te är ju kännt för sina fina hälsoeffekter, även det fullt av antioxidanter och andra nyttigheter. Undersökningar visar att innehållet av antioxidanter i Yerba Mate är dubbelt så stort som i grönt te. Yerba mate innehåller 196 aktiva ämnen, varav 144 även finns i grönt te. Av världens 6 mest använda och stimulerande livsmedel, vilka är; Kaffe, Kakao, Te, Guarana, Yerba Mate och Kolanöt, är Yerba Mate segraren vad gäller mängden stimulerande och hälsofrämjande ämnen. Redan 1964 skrev The Pasteur Institute; "det är svårt att hitta en växt någonstans i världen som har lika högt näringsvärde som Yerba Mate har". Yerba Mate upptäcks av allt fler människor och vi hoppas att även Du tar chansen och provar denna otroliga växt, känn dess effekt och imponeras!

Förhoppningsvis kan man i alla fall få en jävla placeboeffekt av det hela

1 kommentar:

  1. ciao beast!
    long time no see uh? i hope you're well and crushing! i need an english version of the blog!
    take care,
    lore.

    SvaraRadera