fredag 16 juli 2010

The Summer Set




Mitten av juni fick vi en efterlängtad semester ”the three of us”. Karolina, Jag och R.V.  Norge hägrade nu igen, som så många gånger förr. Vi hade lagt planen och turen via regnsäkra klippor för att med säkerhet kunna veta att vi fick klättra.

Första stopp via ett regnigt Romsdalen blev Stryn i Sunnmöre. Beachen som den lokala huvudklippan kallas erbjuder kraftigt överhängande leder i 7b-8a registret. Karaktären på klättringen är generellt långa pumpande leder på relativt stora ganska slopiga grepp. Har man pump kommer man njuta av klättringen här!

Efter några dagar i Stryn med fikskaker och sightseeing vid jostedalsbreen reste vi ned mot Sogndal för ett snabbt besök hos Einar på Brattbutiken. Jag hittade en ny förare ”Klatreperler” och Karolina hittade en ny Climb-On kräm hon bara var tvungen att prova. Glad i hågen öppnade jag börsen för att snabbt bli påmind om att vi var i Norge med priser därefter. 

Vi tog turen vidare västerut mot Hoyanger och Myggveggen. Regnet stod åt alla håll och det blev en efterlängtad eftermiddag/dag i bussen, med kortspel och kaffe. Morgonen efter var det finväder med kraftig vind. Perfekt för att slippa myggen vid väggen, men till vår förvåning var det endast två leder torra då vattnet sprutade ned för klippan. Vi testade dessa innan vi reste tillbaka in mot Sogndal för att fylla på lagret med fiskekaker. Myggveggen är/verkar vara en superklippa, vacker, vattenslipad och formationsrik med alltifrån svagt till kraftigt överhängande klättring. Roligast har man nog om man behärskat svårigheter från 7a/7b och uppåt.

Efter övernattning längs vägen styrde vi R.V mot Aurland och Loven. Här hade jag varit för ca 8 år sedan men fick då endast stå i skamvrån och klättra den enda lättare av leder som fanns på klippan. Loven är ca 45meter hög klippa med leder som sträcker sig upp mot 38 meter. Svagt överhängande, kompakt klippa som påminner om Bohusgraniten. Bara lite halkigare och ännu mer kompakt. Klättringen är tekniskt krävande på slappa lister, kanter och underhandgrepp. Delikat när man får till det men ack så frustrerande när det säger stopp. Loven känns som motsatsen till Stryn. Sjukt bra!

I Aurland stannande vi ca. en vecka där vi mötte upp med Björn Saetnan och njöt av landskapet. Vilodagar ägnade vi till lite vandring, löpning i storslagen natur. Aurland har en enorm potential för klättring, alltifrån boulder till ”semi”-storvägg.

Som avslutning på semestern återsåg vi mitt andra hem, Hemsedal med nära och kära. Ett snabbt besök hos Kruse Topptur för att sedan delta på en regional klatresamling med Ål klatreklubb.

Två veckor går fort när vädret är fint och man är i gott sällskap. Klättringen och naturen var fantastisk, bättre än jag kunnat tro och vad jag kom ihåg sedan tidigare resor. Vill vara därnere mer.

I bristen på timmar på Naturkompaniet, blev det efterföljande dagar på mitt ”lokala” sportscrag Hell. Där är klättringen nästan alltid bra och det har flutit på i grym fart. Hängde några mycket inspirerande dagar med Terriern, innan jag flydde upp mot norr i hopp om att få klättra i Niemisel för första gången. Myggen och regnet satte stopp för det, så i lag med Dr. Wiklund reste jag i panik tillbaka till Hell för att få klättergaranti. Matchen mot Niemisel förläggs till hösten… 

Prestationsmässigt var dessa veckor goda och totalt har jag haft en månad som slår alla mina andra rekord, i varje fall prestattionsmässigt. Varför vet jag inte säkert, men det beror helt klart på en rad förändringar jag gjort i relation till klättringen. Nedan kommer den kvantitativa summeringen… Lite ”effekt-sökeri” kanske, men är faktiskt ganska stolt!  

Nu väntar jobb och en ny träningsperiod innan sensommaren förhoppningsvis erbjuder fantastiska dagar ute vi klipporna!

Frid, Mikael


Ticklistan
8b+           

·      Snarveien till himmelen, Hell

8b            

·      Karelin, Hell
·      Satan export, Hell
·      Satan, med topp i potet, Hell

8a+

·      Buldredyret, Hell
·      Lykkepillen, Hell
·      The Mighty Battlecat, Källsberget                       2go
·      Brazil, Loven                                                       2go

8a

·      Just did it, Åberget                                               2go
·      He-Man, Källsberget                                            2go
·      Straffeloven, Loven
·      Helse i fokus, Myggveggen
·      Kneip, Stryn                                                         2go
·      Osambabosa, Stryn                                              2go
·      På tur med Luhr                                                   2go
·      Viagra, Hell

7c+

·      Jalla Jalla, Åberget                                               2go
·      Rosa Helikopter, Loven                                       2go
·      Loen Las Vegas, Stryn                                         2go
·      Urdumos, Stryn                                                    2go

7c

·      Dr. Pepper, Åberget                                            flash
·      Frimureren, Stryn                                                onsight
·      Loco Motion, Stryn                                             onsight

7b+

·      Tom Cruiscontroller
·      My little pony, Källsberget                                 flash
·      Plast Kens äventyr, Källsberget                          flash
·      Ben Hur, Loven                                                 onsight
·      Oransje tårer, Loven                                           onsight
·      Aloha, Stryn                                                       onsight




   

3 kommentarer: