torsdag 29 april 2010

Raholmen makeover

Har nu varit ut två kvällar och jobbat lite på Raholmen. Har lyckats klyva den stora stenen samt fått bort en skaplig bit ur en av de två delarna. Har endast använt mig av en slagborrmaskin, slägga, kil, spel, och spett. Jag har även tagit bort en hel del sten som låg runt den stora stenen.
Tänkte att det kunde vara bra att härda ryggen lite efter det att jag fått tagit två stycken osteopat-, och två stycken naprapatbehandlingar för nackspärr och ryggont.
Tanken var att jag skulle klättra lite också när jag var ute, men efter att ha burit och brytit sten i 2,5 h så upptäckte jag att jag var för trött så jag åkte hem. Försökte dock känna lite på greppen på det blivande projektet och jag tror det blir riktigt hårt.
Det kommer att behövs några dagar till innan man får bort den helt, kanske lite större maskiner också, tar lite tid när man är själv.
Stenen är kluven
Här syns biten jag lyckats få lös.

fredag 23 april 2010

Midskogs: Proyecto!


Igår var jag ute och testade Freddes gamla "rep"- projekt på Midskogsberget utanför Sundsvall. Det är kanske fel att beskriva det som en rep tur då man skulle kunna säga att klättringen innebär ungefär sju flytt innan man är i mål. Leden innebär två korta boulderproblem ovanpå varandra. Det första är en tre/fyra flytts boulder som avslutas i en galen dyno följt av ett klipp och sedan en ca 7A+ boulder på det.

Både jag och fredde har gjort alla flytt utom dynon. Dynon flyttet är extremt låg-procentigt för min del(så långt 0%).

MEN...Denna är möjlig att göra och blir helt klart Midskogs både hårdaste led och boulder problem. Men hur tusan graderar man en led som är sju flytt lång med kanske en 7A+ ovanpå en 7C+/8A boulder ?

I helgen skall vi ut tillsammans för första gången och köra på projektet. Hoppas vi kan slå våra huvuden ihop och lösa den sista svåra pusselbiten.

Lycka till i helgen, alla som skall ut!

Mikael

onsdag 21 april 2010

Jaaaaaaaaaaaaaa!!!

Pratade med markägaren för Raholmen idag, angående att avlägsna stenen som ligger under Saga-blocket Han sade att det inte var några problem och att det bara var att köra på.
Detta kommer troligtvis att innebära att Raholmen får ytterligare en fin linje som nog inte kommer att bli allt för enkel. Linjen blir längre än vad Saga är och kanske hårdare???

tisdag 13 april 2010

Yerba Mate

Har inhandlat mig en kalebass och en bombilla och ett parti Yerba Mate.

Tänkte framförallt försöka få lite ordning på min mage genom att avstå kaffe och dricka lite te istället. Dricker man te kan man ju lika gärna dricka ett te som är nyttigt också.

Här är lite fördelar med Yerba Mate (saxat från yerba.se).

LDL.

I en färsk studie har forskare upptäckt att Yerba Mate ökar mängden av enzymet HDL och sänker LDL. HDL är det positiva enzymet som motverkar kolesterol, medan LDL är det dåliga kolesterolet. Många av de positiva hälsoeffekterna hos Yerba Mate har länge varit kända, och i folktro sägs det bota allt ifrån cancer till huvudvärk.

Uppiggande - på flera sätt
Yerba Mates samansättning av stimulerande ämnen gör att många får en pigg, klar, välmående och samtidigt lugn känsla av drycken. Jämfört med kaffe så varar effekten längre och dessutom slipper Du känslan av stress som kaffe ofta kan ge. Detta beror bland annat på den höga mängden xantin-derivat. Koffein är ett xantin-derivat, men Yerba Mate innehåller bara en liten del koffein. Två andra xantin-derivat är teobromin och teofyllin, som också återfinns i te och choklad m.m. Dessa xantin-derivat finns i Yerba Mate, i en hög total mängd, något som är ovanligt och därför ger Yerba Mate en unik tillfredställande känsla.

Anitioxidanter
Yerba Mate innehåller stora mängder antioxidanter enligt undersökningar, nästan dubbelt så mycket som i vanligt grönt te. Dessutom innehåller det massor av vitaminer och mineraler, eller som "Men's Journal Magazine" skriver: "practically all of the vitamins necessary to sustain life." Allt detta tillsammans med de stimulerande aromatiska oljorna som också finns i Yerba Mate, gör att Du får en klar, lugn, tillfredställande känsla, som håller i sig förhållandevis länge. Många studenter upptäcker fördelen med Yerba Mate på grund av dess förmåga att höja koncentrations- och initiativförmågan, och på det sättet underlätta vid studier.

Ökar syresättningen
Tack vare det höga delen Teofyllin som finns i Yerba Mate, påverkar den även andning och syresättning på ett positivt sätt. Teofyllinet har en förmåga att vidga bronkerna. Efter en kopp Yerba Mate känner därför de flesta att det känns "klarare" att andas. Något som gör att det också kan fungera prestationshöjande vid idrott. Liksom kaffe kan det därför räknas som doping om det tas i stora mängder.

Gå ner i vikt
I Europa har Yerba Mate länge använts som ett bantningspreparat, och visst fungerar det även som det. Yerba Mate har en hungerdämpande effekt, och liksom de flesta andra xantin-derivat så ökar drycken ämnesomsättningen och fettförbränningen. En kopp Yerba Mate-te i samband med en måltid har en positiv effekt om Du vill hjälpa kroppen att hålla sin idealvikt.

En Detox för kroppen
Yerba Mate har en utrensande och renande effekt på kroppen. Drycken stimulerar gallan och renar blodet. Likt många andra xantin-derivat fungerar drycken även urindrivande, vilket också bidrar till en renande effekt.

Yerba Mate vs. Grönt te.
Grönt te är ju kännt för sina fina hälsoeffekter, även det fullt av antioxidanter och andra nyttigheter. Undersökningar visar att innehållet av antioxidanter i Yerba Mate är dubbelt så stort som i grönt te. Yerba mate innehåller 196 aktiva ämnen, varav 144 även finns i grönt te. Av världens 6 mest använda och stimulerande livsmedel, vilka är; Kaffe, Kakao, Te, Guarana, Yerba Mate och Kolanöt, är Yerba Mate segraren vad gäller mängden stimulerande och hälsofrämjande ämnen. Redan 1964 skrev The Pasteur Institute; "det är svårt att hitta en växt någonstans i världen som har lika högt näringsvärde som Yerba Mate har". Yerba Mate upptäcks av allt fler människor och vi hoppas att även Du tar chansen och provar denna otroliga växt, känn dess effekt och imponeras!

Förhoppningsvis kan man i alla fall få en jävla placeboeffekt av det hela

måndag 12 april 2010

För fet för att klättra rep

Doggade igår 2 Miles 2 Gracland och lyckades då slita lös det bra underclinget efter andra knälåset (det efter traversen). Det var dock möjligt att göra ändå, löste det genom att gå från den stora rampen som man gör knälåset på och sedan sträcka sig till det undercling som finns längre ut till höger (som jag också har förstört vid ett tillfälle), därefter lägger man en heelhook på rampen och kan då gå upp i det mindre underclinget som är rakt upp. Det blir lite hårdare men jag tror nog inte att det gör en hel grad? Någon som kan klättra rep och kanske gjort den tidigare får känna och säga.

tisdag 6 april 2010

Fosen för hela slanten!

Långfredag på fabelaktige Fosen!


There is hopefully more to come!






torsdag 1 april 2010

Harbak/Vingsand i påsk!

Sol, vin, Gainomax och god stämning hela helgen!